Pi. 19. apr 2024

MegaPortal.sk

Lifestyle, bývanie, zdravie magazín

Rozdiely medzi klasickým a dreveným riadom

8 min čítania

Drevený riad je vhodnou alternatívou k jednorazovému plastovému, aj ku kovovému riadu. Je spoľahlivý, ekologický a cenovo dostupný. Vďaka týmto, a tiež iným skvelým vlastnostiam, patrí medzi často vyhľadávané a používané gastro vybavenie. Chcete vedieť, prečo ešte sú drevené príbory lepšie? Je na to hneď niekoľko dôvodov.

Rozdiely medzi klasickým a dreveným riadom
(zdroj: unsplash.com)

Sú ekologické

Drevený riad a eko obaly sú najekologickejšou voľbou pre vašu gastro prevádzku. Drevo sa považuje za obnoviteľný zdroj, je recyklovateľné a biologicky odbúrateľné. Príbory z neho sa môžu časom rozložiť bez uvoľňovania toxických látok do životného prostredia. Naopak, kovové riady sú vyrobené z neobnoviteľných zdrojov, zatiaľ čo plastové pozostávajú z umelých chemikálií a sú škodlivé pre životné prostredie. Tieto príbory spolu s keramickými, porcelánovými a silikónovými nie sú biologicky rozložiteľné, ani kompostovateľné.

Ľahké a skladné

Použitie drevených príborov oceníte nielen v gastro prevádzkach, kaviarňach, cukrárňach a hoteloch. Vďaka svojim vlastnostiam sa hodia aj na turistiku, pikniky, oslavy a grilovačky. Sú ľahké a skladné. Po použití ich jednoducho zrecyklujete, prípadne opláchnete čistou vodou. Vyhnete sa tak nákupu chemických čistiacich prostriedkov a dlhému procesu umývania riadu. Okrem toho plastové lyžičky zadržiavajú na svojom povrchu olej a škvrny, ktoré sa veľmi ťažko čistia.

Prírodný materiál

Drevené príbory sú vyrobené bez chemických úprav a umelých prísad. Môžu byť napríklad z prírodného masívneho dreva. Je to veľmi odolná, spoľahlivá, bezpečná a príjemná surovina. Vzniká v kambiu kmeňa stromov ako tenká vrstva pod kôrou a lykom. Drevené príbory sú zhotovené z vybraných osvedčených lesných drevín a prechádzajú osobitnými výrobnými procesmi. Naopak, plastové príbory sa zvyčajne vyrábajú z ropy, fosílnych palív či gumy a na ich spracovanie sa generuje veľké množstvo toxínov.

Elegancia a nostalgia

Drevené riady a eko obaly sú v súčasnosti v gastro priemysle veľmi žiadané. Majitelia podnikov sa preto snažia nakupovať ich vo veľkom, aby uspokojili svojich zákazníkov. Aj keď je pravda, že niektorí ľudia majú radi moderný vzhľad plastového alebo kovového riadu. Na drevenom príbore je však niečo špeciálne elegantné a príťažlivé. Dodá vašej prevádzke kus nostalgie, a zároveň umocní zážitok z jedenia.

Odolnosť voči teplotám

Drevený príbor je odolný voči rôznym teplotám, vrátane veľmi horúcich. To je ideálna vlastnosť, pretože sa nepoškodí, nezlomí a nezdeformuje. Plastové príbory sa na horúcom povrchu rýchlo a ľahko topia a môžu vylúhovať toxické chemikálie do vášho jedla. Na rozdiel od niektorých plastových, a tiež väčšiny silikónových príborov, sa drevené lyžice a vidličky neroztopia, keď prídu do kontaktu s horúcim jedlom alebo nápojom.

Nie sú vodiče

Kovové riady vedú teplo. Ak ste si niekedy popálili jazyk pri ochutnávaní jedla z kovovej lyžice, je to presne kvôli tomu. Drevené príbory nie sú tepelnými vodičmi. Drevená lyžica zostane chladná, aj keď je jedlo, ktoré ochutnávate, horúce. To znamená, že sa nebudete musieť obávať popálenia ruky, ak necháte svoj príbor dlhší čas v horúcom jedle. Nemusíte používať žiadne utierky, ani rukavice.

Sú pevné

Už sa vám niekedy stalo, že sa vám zlomila plastová lyžička? Aj preto nie sú vhodné na kŕmenie malých detí. Ak zahryznete príliš silno do plastového príboru, je dosť možné, že sa zlomí a riskujete poranenie. Pri drevenom riade to nie je problém, pretože drevo je oveľa pevnejšie a odolnejšie ako plast. Keď použijete drevenú lyžicu na miešanie hustých ingrediencií, nebudete sa musieť báť, že ju zlomíte. Plastové lyžičky, dokonca aj tie, ktoré sú vyrobené na opätovné použitie, majú krátku životnosť, no paradoxom je, že na skládkach zostávajú stovky rokov.

Drevo je šetrné

Jedným z dôvodom, prečo je drevený príbor lepší ako kovový, je ten, že nezničí povrch vášho taniera či misky. Je šetrný k jemným povrchom a nevydáva typický nepríjemný zvuk kovového príboru. Pokiaľ ide o poškriabanie, plast v tomto smere môže byť vhodnejší ako kov. Vo všeobecnosti je však drevený riad k vašim riadom najšetrnejší. Oproti plastovým príborom navyše nemení chuť jedla. Drevo nereaguje s prísadami a nezanecháva vo vašom jedle chemikálie alebo nepríjemnú kovovú pachuť.

Drevené príbory bez problémov zapadnú do vašej gastro prevádzky – či už ide o tradičnú, alebo modernú kuchyňu. Ich nadčasový štýl môže dodať jedlu akýsi magický, no zároveň dôverne známy pocit.

Komerčný článok