Plnoautomatické kávovary vám uľahčia proces prípravy kávy. Viete ako kávu skladovať, aby jej chuť bola čo najlepšia?
7 min čítaniaNa to aby ste aj doma dosiahli výnimočnú chuť kávy je dobré mať kvalitné plnoautomatické kávovary alebo pákové kávovary. Dôležitý je aj výber kávy a jej uskladnenie.
Máte chuť na skutočne lahodnú a nadýchanú kávu v pohodlí vašej obývačky? Dnes už vôbec nemusíte za dobrou kávou cestovať niekam do najbližšej kaviarne. Dokážete si ju pripraviť veľmi ľahko v pohodlí domova. Pomôžu vám plnoautomatické kávovary alebo pákové kávovary.
Menšia investícia do kvalitného kávovaru sa vám odzrkadlí na kvalite pripravenej káve. Plnoautomatické kávovary De’Longhi vedia pripraviť dokonale lahodné espresso aj cappuccino s krémovou a nadýchanou mliečnou penou. A to všetko bez veľkej námahy. Vy stlačíte jedno tlačidlo a kávovar sa postará o celý proces prípravy.
Necháte si záležať na príprave kávy a máte radi, keď máte celý proces pod dohľadom? Potom sú pre vás najlepšie pákové kávovary. Tam máte celý proces vo vlastných rukách.
Napriek tomu, že kávovar hrá veľmi veľkú rolu, dôležitá aj je samotná káva a jej uskladnenie. Pozrite sa na to ako by sa káva mala správne skladovať.
Ako správne uskladniť kávu
V prvom rade, si musíte uvedomiť, že káva je to najdôležitejšie a na jej chuti, pražení a skladovaní naozaj záleží. Ak chcete dosiahnuť dokonalú chuť kávy aj u vás doma, je potrebné okrem kvalitných kávovarov, napríklad značky De’Longhi, dbať aj na výber kávy.
Vyhnite sa mletým alebo instatným kávam, tie s pravou chuťou kávy nemajú moc spoločné. Radšej siahnite po kvalitných kávových zrnách. Automatické kávovary vám zrná vždy pred prípravou pomelú, pri pákových kávovaroch si mletie zariadite sami. Pred kúpou kávových zŕn sa pozerajte na dátum praženia. Čím čerstvejšia káva je, tým lepšie pre vás.
Prístup vzduchu
V prvom rade si musíte uvedomiť, že čerstvo upražená káva sa vôbec nekamaráti s kyslíkom. A preto sa vyvarujte tomu, aby ste do vrecka s kávou pustili veľké množstvo vzduchu.
Kvalitní kávoví predajcovia vyrábajú znovu uzatvárateľné obaly, ktoré po nasypaní kávy do kávovaru môžete znova zatvoriť, a tak zabránite prístupu vzduchu do obalu. Druhým variantom je presypať kávu do nádoby, ktorá je vzduchotesná.
Svetlo
Ďalším dôležitým faktorom je svetlo. Káva by mala byť skladovaná v tmavých priestoroch. Aj v prípade, že ju presypete do nádoby, ktorá nemá prístup vzduchu, je lepšie voliť tmavé nádoby. Častokrát môžete vidieť kávu v sklenených nádobách, ak aj vy preferujete číre nádoby, potom je vhodné, aby ste ich mali umiestnené v skrinke alebo na inom tmavom mieste.
Pokiaľ kávu necháte na slnku alebo priamom slnečnom žiarení či moc svetlom mieste, jej kvalita sa tým znižuje. Ide o proces, ktorý s nazýva fotodegradácia. Dochádza k rozkladu tukov, vitamínov a proteínov prirodzene sa vyskytujúcich v káve, čím sa urýchľuje jej starnutie. A stará káva nemá vhodné chuťové vlastnosti.
Vlhkosť
Vlhkosť môže značne poškodiť kvalitu kávy. Vyvarujte sa akýmkoľvek vlhkým miestam. Na skladovanie kávy si nájdite tmavé a suché miesto.
Káva automaticky pohlcuje vlhkosť a okolité pachy, pri nesprávnom uskladnení by sa všetky nasaté pachy z kuchyne mohli odzrkadliť v jej chuti.
Izbová teplota
Vhodné skladovanie kávy si nevyžaduje špecifickú teplotu. Ideálna je pre ňu izbová teplota.Vyhnite sa miestam, ktoré sa nachádzajú v blízkosti radiatorov alebo iných výhrevných telies. Taktiež by káva nemala byť umiestnená v chladničke či v mrazničke.
V prípade, že kávu skladujete dlhodobo, nízke teploty kávu udržujú čerstvejšiu. No má to jeden háčik, ak ju často vyberáte z chladničky a ukladáte ju naspäť, kávové zrná vnímajú tieto teplotné výkyvy a káva začína kondenzovať.
Vo všeobecnosti si pamätajte na to, že káva by mala byť na suchom, tmavom mieste bez prístupu vzduchu.
Komerčný článok